Interviu Faust @ HipHopNews.RO: „Cât mai există un negativ tare și chef de joacă, nu chef de supremație și popularitate sau bani, battle-ul e frumos.”

Interviu realizat de Vlad Marina – Project Manager HipHopNews.RO

HHNEWS.RO: Noroc! După cum am anunțat în urmă cu câteva zile, site-ul nostru a pregătit un interviu cu Faust. Îți mulțumim pentru faptul că ai acceptat invitația!

FAUST: Vă salut și vă mulțumesc și eu pentru invitație!

HHNEWS.RO: Pentru început, vreau să știu cum și-a început Faust parcursul muzical și când s-a decis să își înceapă o carieră muzicală serioasă.

FAUST: Dacă vorbim despre începutul parcursului muzical, un început efectiv a fost la 14-15 ani. Ca urmare a faptului că m-a intrigat foarte mult stilul acesta de muzică pe care încerc să-l practic, am decis să iau lucrurile mai în serios acum 4 ani. Având loc și câteva schimbări (în bine) din punct de vedere al studio-ului unde am înregistrat ulterior și poate al producțiilor de instrumentale, am început să lucrez mai cu spor, să înțeleg ce vreau să scriu și ușor ușor lucrurile s-au legat.

HHNEWS.RO: De curând ai lansat albumul tău solo, „Tărâmul Nicăieri„. Acum cât timp ai început să lucrezi la acesta, care a fost timpul efectiv de lucru și ce te-a motivat cel mai mult să începi un proiect solo?

FAUST: Îmi amintesc că m-am trezit la un moment dat, parcă prin octombrie 2013, în fața faptului că am vreo 5 piese mai bune înregistrate pe care nu intenționam să le scot pe rând. Practic, ideea de a face un album a cam apărut de la sine în urma acestui fapt și ca timp depus ar fi acest interval: septembrie 2013 – februarie 2014, albumul fiind scos în luna aprilie. Este un proiect solo, în principiu, pentru că în felul acesta am putut să-mi controlez munca cel mai bine, fără să mă lovesc de vreo problema colectivă, dar în realitate nici acest material nu este un proiect solo în întregime. În fond, rezultatul final mă pune pe mine în prim plan, dar am avut parte de niște oameni super tari care m-au ajutat cu materialul. Eu aș zice că fără producatori (deoarece eu nu produc beat-uri), fără oamenii care au realizat coperta (deoarece nu desenez și nici cu partea grafică nu mă ocup), fără omul din spatele camerei care m-a ajutat cu filmarea clipurilor, pe care nu aș fi avut cum să le montez daca nu ar fi fost el la video, fără Benzen la sunet, fără MC-ii care au acceptat colaborările, fără.. fără.. ar fi ieșit mai degrabă Faust – Albumul Nicaieri, fără clipuri video, fără coperta, sound greșit sau vreuna din astea. Deci pe această cale le mulțumesc frumos tuturor pentru ajutor.

HHNEWS.RO: Au trecut aproximativ 4 luni de la lansare. Ești mulțumit de feedback-ul primit? Ai avut avut vânzările la care te așteptai sau oamenii au apelat mult mai mult la download-ul albumului?

FAUST: M-am gândit până într-un punct că sunt foarte mulțumit doar din cauză ca n-aveam la ce să mă raportez cu vânzările, cu ce să compar.. nici acum nu știu dacă ar trebui sau cu ce ar trebui să compar vânzările, dar am dat 80 de albume, dintre care vreo 20 de bucăți le-am împărțit oamenilor care-mi sunt dragi. Oamenii au apelat la download mai mult decât la vânzări, dar de aceea am și făcut pagina cu posibilitatea de download și de vânzare – http://hiphoplive.ro/faust/. Vânzările sunt deja peste așteptările mele, ca plan inițial dorindu-mi din albumele vândute să-mi scot investiția realizării albumului, lucru pe care l-am reușit recent. Mai departe chiar nu contează prea mult, dacă vând un CD pe săptămână îmi pot lua un pachet de țigări sau ceva similar ca preț, deci nu ma îmbogătesc cu siguranță.

HHNEWS.RO: Ai colaborat cu destul de multă lume pentru realizarea acestui material, una dintre colaborările care au prins la public fiind cea cu AFO și Antonia Filip, „Pace„.

Există MC, beatmakeri sau DJ cu care ți-ai fi dorit să colaborezi pe „Tărâmul Nicăieri” și nu ai reușit? Dacă da, menționează-i!

FAUST: Am avut intenția de a colabora cu Flou Rege, care este o persoană foarte tare atât muzical, cât și ca om. Din păcăte am lansat întrebarea mult prea târziu (sfârșitul lui martie), fiind vorba despre piesa „Legea Legilor” ft. Tesla Cilum. Nu este nicio problema însă, am avut ocazia să ne cunoaștem de atunci și vom realiza cel mai probabil o piesă în toamnă sau când va fi timp suficient să ne ocupăm.

HHNEWS.RO: Ai avut câteva evenimente la care ai participat alături de Omu Gnom, el lansându-și materialul lui, iar tu pe al tău. Ai de gând să continui promovarea materialelor tale muzicale prin intermediul concertelor? Cum stai cu ofertele din partea organizatorilor?

FAUST: Aș vrea să promovez în continuare materialul în concerte. Din luna octombrie voi merge oriunde este posibil, dar nu pot spune că primesc foarte multe oferte. Ca idee, știu deja că trebuie să ajung in Cluj, Deva, Bacău și alte câteva orase, dar nu am stabilit datele cu exactitate. Voi începe în orice caz cu lansarea albumului în București, iar apoi în celelalte orașe.

HHNEWS.RO: Apropo de Omu Gnom, am observat că voi doi colaborați destul de des în ultima perioadă. Cum a început colaborarea și prietenia dintre voi doi?

FAUST: Trebuie să precizez că fratele Omu Gnom a fost practic „Omu” care mi-a ascultat întrebările infantile despre hip-hop și piesele „la fel de bine definite” de când eram mai mic și nu știam foarte bine ce scriu, tot el fiind cel care mi-a dat ocazia de multe ori să-mi promovez treaba pe scenă la evenimente de-ale lui, atunci când a considerat că am mai crescut un pic și că sunt capabil, lucru pentru care îi mulțumesc. Când ne-am cunoscut, am vorbit cu el despre un instrumental care-mi plăcea, am tras pe el, i-am trimis piesa apoi și l-am stresat cu câte o bucată din când în când și întrebări la greu. Întâmplător este și el un om foarte interesant, motiv pentru care mă bucur că am devenit prieteni, lucru care s-a întâmplat maxim de natural.

HHNEWS.RO: Știu că ești un MC recunoscut în rândul battle-urilor din România. Ce te-a atras cel mai mult la această activitate? Ai de gând să mergi în continuare la battle?

FAUST: M-am oprit din battle, de tot probabil. Să începem cu începutul – m-a atras faptul că poți să „te bați” cu oponentul tău fără să te bați. Adică e maxim de interesant să întâlnești un om în fața ta cu care încerci reciproc să-ți servești insulte caterincoase în versuri și apoi să bei o bere cu el fără probleme. Păcat că asta se întâmplă doar teoretic, sau până la un punct. Până la punctul cu orgolii, cu futut de mame, cu caterincă proastă și cu păreri din exterior, practic până la punctul când nu mai este vorba de distracție, e vorba de cine e mai bun, despre hoțeală și rime de acasă și căcaturi d-astea. Ca să fiu mai concret, aș mai face battle în orice sufragerie cu băieți cu chef de caterincă nu cu chef de vibe-uri nașpa. Până la urmă ar fi trebuit să rămână distractivă activitatea asta, nu să te agăți de oameni, să-ți faci nervi, să te oftici, să te acuze online vreun ratat mai mic decât acuzațiile lui că furi când habar n-are ce e în capul tau. Deci na, cat mai există un negativ tare și chef de joacă, nu chef de supremație și popularitate sau bani, battle-ul e frumos – mie mi se pare și mai frumos dacă e fără scop bănesc și îl faci doar ca să-l faci. Altfel nu prea are rost.

HHNEWS.RO: De curând ai anunțat că îți începi cariera muzicală independentă. Ai aparținut unui crew, iar după lansarea ultimului clip ai făcut anunțul. De ce ai luat această decizie? Are cumva legătură cu faptul că următorul tău material nu vrei sa se lege de nimeni?

FAUST: Da, am impresia că trebuie să depășesc momentul cu ajutorul de promovare din partea unui label. Am încredere că voi putea să mă descurc și dacă îmi urc materialele la mine pe canalul de youtube, lucru care îmi va permite să manageriez mai ușor piesele. În fond eu le mulțumesc mult oamenilor pentru tot ajutorul, sper să nu se înțeleagă aiurea cum că ne-am fi certat sau așa ceva, pentru că ar fi greșit de tot. În concluzie, am rămas în relații foarte bune și cred că apreciem reciproc colaborarea din ultimii 2 ani, dar o să încerc să fiu pe cont propriu.

HHNEWS.RO: Dacă tot am zis de următorul tău material… ai început să-ți faci planuri pentru acesta? Ideile pentru „that next project” sunt total diferite față de primul?

FAUST: Nu mi-am facut planul următorului album. Dacă mi-am facut un plan, l-am facut asupra deciziei de a nu scoate un alt album prea recent. Cumva mi-am facut plăcerea, de acum voi scoate câte un track, poate ceva video la ceva vreme, restul ideilor se vor așeza în timp. În orice caz, cred ca va mai dura cel puțin un an sau un an jumate până la următorul material. (deși la studio am fost destul de des și am 5 piese trase).

HHNEWS.RO: Alături de HipHopNews.RO, ai lansat cel mai recent single al tău, „Paradox„. Vor mai urma asemenea surprize pentru ascultătorii tăi?

FAUST: Da, intentionez să fac un live session în studio, printre altele. După cum am spus anterior, ceva piese am deja înregistrate și intenționez să mai dau drumul la ceva într-o luna sau mai puțin.

HHNEWS.RO: Ai de gând să continui promovarea ultimului tău album cu ajutorul videoclipurilior? Ultimul pe care l-ai „aruncat” pe internet a strâns foarte repede 10k de view-uri, deci se pare că această modalitate este destul de benefică.

FAUST: Imi pare și mie benefică, dar în afară de asta, activitatea de genul este și satisfăcătoare, mai ales dupa ce muncești o vreme pentru realizarea unui clip. Am lucrat până acum cu 4:44 Film & Photography, care este un bun prieten de-al meu. Sper să mai colaborăm dacă ne permite timpul, dar nu pentru acest material. Ultimul lucru făcut pentru „Tărâmul Nicăieri” va rămâne probabil realizarea acestui clip.

HHNEWS.RO: Într-un interviu apărut anul trecut, Faust spunea că își dorește o colaborare cu Vlad Dobrescu. Ai avut discuții cu MC-ul/producătorul trupei C.T.C. referitoare la o posibilă colaborare? Crezi că se poate realiza?

FAUST: Sincer, nu m-ar fi supărat cu nimic un refuz, dacă aș fi ajuns să-i propun o piesă lui VD, pe care îl respect super mult și îl consider un tătic al muzicii în întregime. Însă, pentru a propune așa ceva, este nevoie de o strofă zdravănă, o temă bună, care să se potrivească cu omul și să-i placă, apoi îi pot propune liniștit. N-am avut încă o bucată proprie, o strofă pe care să i-o trimit personal pentru colaborare, însă, am fost aproape de a realiza o colaborare, datorită fratelui nostru 6Killz (ex. Forsaar), care este în Germania de vreun an de zile și produce acolo, propunerea venind de la el – să fim 2 români pe piesă (Vlad Dobrescu și eu), alături de Rated R și 2 MC canadieni. Nu știu dacă este compromisă ideea, poate se va realiza, dar nu în acest moment.

HHNEWS.RO: HipHopNews.RO este un site în primul rând de promovare. Știm că esti originar din Pitești. Dacă ai avea o idee de propunere a unor tineri MC/producători din Pitești (sau alt oraș dacă în orașul natal nu cunoști), te rugăm să le faci puțină reclamă, pentru a-i avea și noi în vizor.

FAUST: De la mine din oraș vreau și simt că e necesar să-l precizez pe SMK – unul dintre oamenii de la Complexu1, atât pe partea de MC, cât și pe partea de producție. Și pe album avem 2 strofe împreună, pe una dintre piese producția fiind a lui, alături de outro-ul albumului care este realizat tot de el. În rest, nu prea mai sunt la curent cu activitatea din Pitești, din păcate.

HHNEWS.RO: Îți mulțumesc din nou pentru cele realizate! Dacă dorești să adaugi ceva celor de mai sus, te rog să o faci!

FAUST: Mulțumesc frumos pentru întrebări! Numai bine și vouă. Pace tuturor!

*Artwork – Zahamir

Autor: Florin Dumitru

Owner / Project Manager

Lasă un comentariu