Album: Gani – Note de subSol

După o perioadă de relativă pauză în activitatea solo, Gani revine cu un nou mixtape – Note de subSol. Acesta a fost lansat la data de 16 octombrie 2018 și reprezintă cel de-al șaselea material discografic din cariera artistei. Pe parcursul a 10 track-uri, Gani servește o porție consistentă de conscious rap cu puternice accente psiho-sociale.

Fanii boom bap vor fi plăcut surprinși să descopere pe acest mixtape instrumentale de referință din perioada de aur a hip-hop-ului, alături de producții originale semnate Plastel, Imoral, Ovidiu Brăileanu, Răzvan Sîrbu și Anno Domini. Sound-ul clasic – preferința declarată a artistei – se îmbină pe alocuri cu elemente fresh sau de-a dreptul imprevizibile, rezultând un material eclectic, ce bifează inclusiv accente spoken word sau ‘90s R&B.

Deoarece conținutul liric a reprezentat întotdeauna un element major pentru Gani, mesajele cu puternice tendințe introspective sunt completate de o multitudine de jocuri de cuvinte, figuri de stil și alte elemente de tehnică.

Note de subSol e un material dark atât ca sound, cât și ca tematică, profund introspectiv, care documentează maturizarea și eforturile de evoluție constantă. Sunt o fire introvertită, motiv pentru care de multe ori manifest destul de puține la suprafață, riscând să fiu percepută greșit. De aceea, mă exprim cel mai bine creând – scrisul e eliberarea și terapia mea. Cu toate că am iertat și depășit pe parcursul anilor aspecte abordate pe mixtape, faptul că am scris despre ele m-a ajutat să închid în pace anumite capitole, să mă cunosc mai bine și, sper eu, îi va influența și pe alții în lupta cu sine și în procesul de învingere a momentelor dificile. Nu critic persoane anume, ci tipologii și obiceiuri prezente în diferite măsuri în noi toți, încercând să trag un semnal de alarmă pentru noi ca indivizi, dar și ca societate.” – Gani

În completarea pieselor solo, invitații precum Phunk B, Bam Dighidi Bam (Oliniutză, Coco și Jenă), Marijuana, Ganja, Honey, MUZE sau DJ Pussycutz întregesc materialul. Anterior lansării, mixtape-ul a fost precedat de două single-uri însoțite de suport video – Oglinzi și MaRAPton (apărut sub formă de live studio session, diferit de varianta existentă pe mixtape).

Iubesc boom bap-ul, iubesc anii ‘90s, iubesc liricile complexe. Am încercat să îmbin asta cu câteva elemente actuale, setându-mi ca provocare autodepășirea prin păstrarea propriului film, fără compromisuri. Mi-am ieșit din zona de comfort pe mai multe planuri, atât ca variații de flow, cât și prin includerea unei bucăți spoken word și a celui mai mare procent de fragmente cântate dintre toate albumele mele de până acum. Sunt recunoscătoare că, și de data asta, am avut ocazia de a colabora cu artiști pe care îi respect și apreciez foarte mult, precum și că, în cele din urmă, a venit și momentul de a face publică piesa care a dus la nașterea MUZE. Cu ocazia asta mi-am realizat visul de a aduce pe aceeași piesă cele trei veterane care au deschis drumul în hip-hop-ul feminin românesc, dar și alte câteva generații ulterioare.” – Gani

Pentru Note de subSol, Gani a ales o metodă inedită de publicare a pieselor, care vor apărea pe Youtube și alte platforme în două serii.

Gani a debutat în 2004, ca primul battle MC de sex feminin din România într-o competiție oficială de off da dome. În paralel cu o carieră solo ce a inclus de-a lungul timpului o serie de  materiale discografice, colaborări cu nume importante din hip-hop-ul românesc, numeroase concerte prin țară, apariții TV, endorsementuri și jurizări de evenimente, în 2015 a co-fondat MUZE – singura brigadă feminină hip-hop din țară. Alături de colegele ENERGIA, Liry, MGee și Undercover, a lansat în toamna anului 2017 albumul de debut al trupei, numit O să fie bine.

Pentru colecționari, va fi editat și un tiraj limitat de CD-uri Note de subSol, pentru care se pot face precomenzi la adresa gani.comenzi@gmail.com.

Autor: Florin Dumitru

Owner / Project Manager

Lasă un comentariu