Interviu Scânteie (Ad Litteram): „Fiecare proiect a avut povestea lui, au fost etape și etape, implicit mi-au rămas gravate în suflet.”

Ad Litteram este un proiect muzical de hip-hop românesc, unicul membru fiind Scânteie, pe numele său Cristian Scânteie Ionescu. Acesta a fost de acord să vorbească cu noi despre începuturile sale în materie de muzică, evoluţia proiectului pe care l-a început şi continuă să-l promoveze chiar şi după atâta timp şi, desigur, despre viitoarele sale proiecte.

HHNews.RO: Bună, Scânteie! Înainte de a începe vrem să-ţi mulţumim că ai fost de acord să stai de vorbă cu noi.

Scânteie: Te salut! Nu e problemă, încă nu m-am sălbăticit.

HHNews.RO: În primul rând, pentru cine nu te cunoaşte: Cine este Scânteie în viaţa de zi cu zi? Ce ne poţi spune despre tine?

Scânteie: Totul este transmis prin mesajele din piese/clipuri, cine îmi ascultă muzica poate să spună că mă cunoaște și personal, n-am avut niciodată nimic de ascuns. 1999/NOIEMBRIE, fiind anul și luna când am apărut pentru prima dată pe o scenă, la un bal al bobocilor (în club Calise), reprezentând trupa Genocid, alături de Moșu’ (Sergiu Hristea) și Shaiba (Alex Ion), doi colegi de clasă (aveam 16-17 ani). Însă proiectul Ad Litteram a debutat în anul 2001 (solo), cu două piese ce au fost incluse pe compilația “Mortal Kombat 1 (Hades Records)”, urmând la un an după și albumul “Ad Litteram – Procesul creției” editat de Hades Records.

HHNews.RO: Activezi de mult timp în industrie. Ce te-a motivat să începi să cânţi rap? Cine te-a îndrumat pe acest drum?

Scânteie: Nu m-a îndrumat nimeni, la mine a venit totul natural, am început dintr-o joaca “de-a rimele” pe holurile liceului, apoi au ieșit ideile, textele, instrumentalele, piesele, albumele, clipurile (toate după cum am considerat eu că e bine). Uite că au trecut aproape 19 ani și am ținut activitatea asta vie, chiar dacă m-am luat cu viața (și prioritațile au fost cu totul altele).

HHNews.RO: Cum crezi că a fost evoluţia muzicii rap, dar şi a culturii hip-hop, de atunci şi până în prezent? Totul merge spre bine sau în sens contrar?

Scânteie: Chiar nu-mi mai pasă, nici nu prea mai sunt atent la asta (chiar dacă-s la curent cu tot ce iese nou), eu doar îmi fac muzica și cam atât.

HHNews.RO:De-alungul timpului, numele de Ad Litteram ne-a fost prezentat drept proiect solo, dar şi ca trupă. Care a fost evoluţia proiectului?

Scânteie: Ad Litteram a debutat și a rămas un proiect solo, exceptând perioada 2004-2007 în care am activat alături de M105 si DJ Skid, concretizând maxi-single “De aici începe totul” și albumul “Până la ultima suflare”, editat tot de Hades Records.

Discografia/bibliografia/videografia e următoarea:
– 4 albume: – Procesul creației (2002)
– Stâlpul societății (2003)
– Până la ultima suflare (2007)
– Răni cicatrizate (2010)

-1 maxi-single: – De aici incepe totul (2006)
-1 best off: – Ad Litteram 10 (2013)
-17 videoclipuri
-1 carte cu lirica Ad Litteram (2001-2009), Rânduri uscate, editura Semne 2009

 

HHNews.RO: Dintre toate colaborările, albumele şi proiectele în care ai fost implicat, care ţi-au rămas în suflet?

Scânteie: Toate sunt în sufletul meu, începând cu primele piese incluse pe compilația “Mortal Kombat 1”, continuând cu perioada în care am activat alături de colegii de trupa (M105 & DJ Skid) și terminând cu colaborarea pe care am avut-o recent cu DJ Undoo pe piesa “Nu fug de cuvinte”.
Fiecare proiect a avut povestea lui, au fost etape și etape, implicit mi-au ramas gravate în
suflet.

HHNews.RO: Care este părerea ta despre industria muzicală din România şi despre, aşa-zisa, „lumea a showbiz-ului”?

Scânteie: Într-un cuvânt “SILĂ”.

HHNews.RO: Ce surprize ne pregăteşti pentru viitor? Lucrezi la un nou material? Dacă da, ai putea să ne dai câteva detalii?

Scânteie: Sigur, ușor-ușor se conturează albumul “Un golan devenit poet”, probabil la sfârșitul anului viitor o să fie gata. Vor fi și colaborări noi chiar dacă vor predomina piesele solo. Albumul o să aibă  în jur de 11-12 piese și o să existe și în format fizic (tiraj limitat) pentru colecționari. Până atunci vor mai apărea piese/clipuri/colaborări…etc.

HHNews.RO: Ai vrea să le transmiţi ceva cititorilor noştri şi, desigur, ascultătorilor tăi?

Scânteie: Fiți ceea ce sunteți. Vă salut!

 

Autor: Florin Dumitru

Owner / Project Manager

Lasă un comentariu