R.I.P. Jam Master Jay

 

The ‘D’s for Doing it all of the time, the ‘M’s for the rhymes that all are Mine, The ‘C’s for Cool – cool as can be.” (McDaniels)

Dacă ar fi să spun câte ceva despre grupul Run–D.M.C, probabil că aş contura în linii mari imaginea lor referindu-mă doar la faptul că 3 new york-ezi devin primul grup de muzică rap care apare pe coperta revistei Rolling Stone, prima trupă de genul care este mediatizată prin intermediul postului de televiziune MTV, ale căror albume s-au bucurat de recunoaştere internaţională prin numeroasele discuri de aur şi platină. Pe de altă parte, tot ei se numără printre primii care au adus o schimbare culturii hip hop prin fashion. Înainte ca Louis Vuitton sau Courvoisier să devină subiecte pentru muzica rap, prin 1986 băieţii de la Run-D.M.C. lansau singel-ul My Adidas. Chiar si după 27 de ani, parteneriatul dintre back-in-the-day branding-ul Addidas şi Run–D.M.C este unul puternic. Dincolo de toate aceste aspecte, au revoluţionat sound-ul old school şi, cu o intuiţie sociologică aproape nemaiîntâlnită, au extins un model curat de comportare asociat pro-educaţiei, pro-votului, anti-drogurilor sau altor aspecte care implică delicvenţa.

„You really need to be on the edge and you have to keep your eyes open.” (Jam Master Jay)

Cu toate că sunt deja 11 ani de când Dj trupei Run D.M.C. a încetat din viaţă, Jam Master Jay (21 ianuarie 1965 – 30 octombrie 2002) va rămâne cu siguranţă un nume sonor în istoria hip hop-ului. A învăţat să cânte la trompetă, bas, chitară, tobă până când la 13 ani descoperă turntable-ul. De-a lungul timpului, influenţa sa asupra artiştilor de succes din zilele noastre nu poate fi ignorată, drept dovodă a fost considerat un mediator între stilurile de rap. Funkmaster Flex spunea despre el: „He’s one of the people from the early ’80s who has a relationship with a lot of artists [from the old school and new school]„. Astfel, a fost un dascăl pentru 50 Cent în contextul în care veteranul Dj i-a însuşit tehnica muzicii rap, l-a învăţat să producă albume, iar lui Chuck D i-a aigurat o promovare benefică. Pe de altă parte, Jason William Mizell a fondat în 1989 label-ul american Jam Master Jay Records unde şi astăzi îi mai întâlnim pe cei de la The Onyx.

În mod tragic, Jam Master Jay a fost victima unui atac violent petrecut în octombrie 2002 când a fost omorât în studioul lui din Hollis, Queens. La mai bine de un decediu de la moartea sa, cazul nu a fost nici acum rezolvat. Pe data de 21 ianuarie ar fi făcut 48 de ani, ocazie cu care HipHopNews a dorit să va readucă imaginea unui pionier din industria muzicii rap a cărui pierdere o simţim ca pe cea a lui Tupac Shakur, Freaky Tah, Notorious B.I.G., Big Punisher sau Big L.

Autor: Florin Dumitru

Owner / Project Manager

Lasă un comentariu