Interviu Vlad Dobrescu pentru SuburbanMagazine.RO

SuburbanMagazine.RO: Multe colaborări, atât cu artiști din țară, cât și din afară. De ce a durat atât de mult să se înfiripe un album propriu? Cum se explică implicarea prolifică (după cum se zvonește) a lui SEZ pe partea de instrumental?

Vlad Dobrescu: Pana anul trecut nu m-am gandit niciodata serios la un album solo. Un asemenea proiect presupune un efort prelungit, e foarte mult de tras intr-o singura directie. Cu asta am avut dintotdeauna o problema, de aia mi-am si asumat atatea roluri: ca sa pot trece repede la altceva in momentul in care ma plictisesc. Luni scriu niste versuri, marti fac un beat, miercuri sunt la studio, joi mixez o piesa, vineri pun muzica in club, sambata am concert, duminica organizez un show. Mi-am aranjat viata in asa fel incat sa nu fac treaba din obligatie ci din placere, atunci cand am chef si simt ca e momentul. Am si un ritm foarte lent de lucru, care ii scoate din minti pe toti cei care au avut vreodata de-a face cu mine (saptamana pe care ti-am descris-o mai sus e mai degraba programul meu pe un an). Lumea a apreciat insa intotdeauna rezultatele si asta m-a motivat sa fac si un album, in ideea de a le oferi intregul din care au vazut o parte. Sez e unul dintre preferatii mei si are 3 instrumentale bomba pe albumul meu, dar lista producatorilor e mult mai mare.

SuburbanMagazine.RO: „Oameni ca mine” a prins repede la public. Cum se prezintă albumul Dobrescu ?

Vlad Dobrescu: Albumul e inca in lucru, sincer mie ca „propriul meu fan” imi depaseste asteptarile. Initial am vrut sa folosesc doar beaturi proprii insa am incercat sa dau ce scrisesem si pe beaturile altora si in multe cazuri rezultatul era mai bun, asa ca am amanat ideea asta pentru urmatorul proiect si m-am apucat sa strang beaturi de la toata lumea. Totusi in ultima faza o sa incerc sa imi pun amprenta si sa aduc toate beaturile la un sound cat de cat comun. Incerc sa fac un album foarte variat si ca teme alese, cu asta m-am distrat cel mai mult. Ca invitat nu am avut niciodata povara asta pe care acum o consider un privilegiu. Am avut grija ca fiecare piesa sa aiba un subiect clar si diferit de celelalte, sa descrie stari diferite, unele chiar contradictorii. Cei care se asteapta ca albumul sa fie 16 copii dupa „Oameni ca mine” vor avea o surpriza, sper ca vor sti sa o aprecieze.

SuburbanMagazine.RO: Prin legalizarea prostituției și marijuanei s-ar crea un flux economic în stat. Impozitarea ar duce la controlul excesului. Cererea există, de ce nu am crea oferta?

Vlad Dobrescu: Sunt de parere ca oricine poate gasi o tarfa sau un joint la orice ora daca-si doreste, deci nu e ca si cum faptul ca sunt ilegale ar opri cu adevarat pe cineva. Unii oameni au insa nevoie de paiate cu care sa mimeze o lupta ca sa para morali prin opozitie. Bineinteles legalizarea ar reduce riscul de a te pomeni cu un buchet de ciuperci de la doamna sau de a fuma cine stie ce otrava de gandaci, dar atata timp cat aparenta de moralitate a unora o sa fie mai importanta decat binele altora asta nu are nici o sansa sa se intample.

SuburbanMagazine.RO: Ați concertat acum câțiva ani la FânFest. Pe ce poziție ești față de aprobarea proiectului de la Roșia Montană?

Vlad Dobrescu: Nu prea cunosc subiectul si nu-mi place sa-mi dau cu parerea despre lucruri la care nu ma pricep. Cand am fost solicitat mi-am adus contributia ca artist, mai mult de-atat nu cred ca pot face.

SuburbanMagazine.RO: Anul trecut, ați spart șirul la Peninsula și ați acoperit sectorul de hip- hop, după ce în anii trecuți Praziții au fost cap de afiș. Cum s-a prezentat publicul? Crezi că e pregătit pentru un nou tip de rap?

Vlad Dobrescu: Mergem la toate festivalurile astea pentru ca ne cere lumea. Cred ca am ajuns sa fim ceruti pentru ca Doc si Deliric au scos foarte mule hituri in ultima vreme, iar show-urile ne ies intotdeauna ceas. La Peninsula am fost tratati foarte urat de catre organizatori (nu mi-am dat seama daca a fost pentru ca eram rapperi sau pentru ca eram romani) si am ramas cu o impresie foarte proasta despre acest festival. Publicul in schimb a fost la inaltime, ca de obicei. Am fost programati sa cantam pe o scena adiacenta undeva pe la ora 17 cand lumea de-abia intra la festival, totusi la noi la scena la ora 17 a fost mai multa lume decat era la scena respectiva seara in prime-time. Situatii de genul asta apar des dar ne ambitioneaza si mai mult sa demonstram de ce suntem in stare si cred ca publicul apreciaza rezultatul.

SuburbanMagazine.RO: Ce schimbări vezi în hip hop-ul din România, în ultimii ani? Ascensiune sau decădere?

Vlad Dobrescu: Mi se pare o evolutie clara, din toate punctele de vedere! Cel mai mult imi place ca s-a diversificat un pic, nu mai e o singura formula considerata corecta. Bineinteles fiecare stil are sustinatorii si criticii lui dar asta e ceva normal. Sper sa continue diversificarea pentru ca sunt de parere ca e necesara.

SuburbanMagazine.RO: Sectorul underground începe să se facă auzit. Odată cu ieșirea pe piața comercială, riști să-ți pierzi identitatea ca artist sau e ușor să reziști tentației de a face “muzică pentru grămadă” ?

Vlad Dobrescu: Nu cred ca se mai poate vorbi de underground in era internetului. Astazi poti sa faci o piesa pe laptop, o urci pe youtube si intr-o sa saptamana te trezesti ca esti celebru in Japonia. Nu te mai obliga nimeni sa faci ceva in care nu crezi cu adevarat. Cred ca artistii care fac muzica mai accesibila o fac pentru ca asta simt. Pe de alta parte mie nu cred ca mi-ar iesi piese de genul ala nici daca as incerca, nu pot sa fiu altfel decat cel pe care il stiti deja.

Interviu realizat de: Septimia Săbăduș
Sursa.

Autor: Florin Dumitru

Owner / Project Manager

Lasă un comentariu