Interviu: Phane – „… niciodată oamenii nu vor fi pe deplin fericiți. Întotdeauna se vor obișnui cu ce au căpătat și imediat își vor dori mai mult „

https://www.facebook.com/phane.beatmaker
http://phane.bandcamp.com
https://soundcloud.com/phane7

Phane, beatmaker afiliat Libernote Music. Două materiale în decurs de câteva luni. Multă muncă. Pasiune. Cam astea ar fi cuvintele ce-l definesc pe beatmaker-ul Phane. Lectură plăcută!

HHNews.RO: Salut Phane. Îți mulțumim pentru timpul acordat și pentru că ai acceptat invitația noastră.

Phane:

Salut HipHopNews.RO – mulțumesc și eu pentru invitație!

HHNews.RO: În primul rând, cine este Phane? Care este momentul care l-a definit pe Phane ca și beatmaker?

Phane:

Am fost definit de natură -€“ modelat de vânt și ploaie 🙂 Acum serios vorbind, primul contact cu beaturile l-am avut pe vremea când ieșeau albumele gen Star De Cartier, Bine Ai Venit În Paradis, Nici O Problemă; cam astea mi le-aduc aminte. Și primul loop l-am făcut reinregistrând pe o casetă o porțiune din La Primera -€“ Primera Joint. Mai târziu am primit un cd de la un prieten cu Hiphop eJay 2, iar acum – puteți vedea și dumneavoastră.

HHNews.RO: Știm că ești membru al label-ului Libernote Music, label ce cuprinde nume mari din rap-ul românesc. Cum ai fost „racolat”?

Phane:

Am fost racolat din cauza lui Lecart. Eu n-am avut obiceiul de a mă băga în seamă cu nimeni, abia acum am început să socializez :). Cu Lecart am venit la pachet pentru că eu i-am făcut 90% din beaturile pe care a dat, și suntem prieteni foarte buni.

HHNews.RO: Ce înseamnă muzica pentru tine? Câtă importanță îi acorzi zi de zi?

Phane:

Muzica înseamnă cel mai bun prieten al meu. Chiar dacă sună ciudat, mi-a fost cel mai aproape părinte în toți anii ăștia – și nu mă refer neapărat la partea în care o fac – cât și o ascult. În ultimele 5 luni, nu a trecut zi în care să nu îi acord un minim de 4, 5, 6 ore pe zi. Nu prea mai am contact cu lumea, d-aia mă gândeam că modalitatea mea de a comunica cu exteriorul e să urc un instrumental nou pe YouTube – cam așa prefer să-i vorbesc exteriorului.

HHnews.RO: Care sunt instrumentele și programele pe care le folosești atunci când compui o piesă?

Phane:

Ca programe folosesc: Fruity Loops 10 și Sound Forge cu VST-uri în special de la Native Instruments și kituri de tobe pe care le modific și sper că într-o zi să-mi finalizez și eu kit-ul personal. Pe partea de hardware folosesc un laptop cu i5, un Oxygen 25 de la M-Audio, un MPD32 de la Akai și o pereche de căști Beats by Dre ( motivele pentru care folosesc căștile astea nu sunt datorate calității sau brandului -€“ ci pentru că am nevoie să știu cum se aud beaturile pe ceva ordinar). Momentan nu am monitoare, dar atunci când treaba devine serioasă, las beaturile pe mâna lui Undoo.

HHNews.RO: Ai două materiale instrumentale: Cloud8 și Heart8. De ce 8?

Phane:

Primul material conține 28 de beaturi, al doilea 17 și au fost selectate din aproximativ 70 de beaturi lucrate în ultimele luni. 8 vine inițial de la al 8-ulea cer (te simți ca în al 9-lea cer); pentru că niciodată oamenii nu vor fi pe deplin fericiți. Întotdeauna se vor obișnui cu ce au căpătat și imediat își vor dori mai mult. E valabil și în dragoste, d-aia l-am alăturat și cuvântului Heart. Iar acum a devenit simbol pentru mine și o să-l folosesc mereu.

HHNews.RO: Ce sfaturi ai pentru cei care vor să se apuce de beatmaking sau sunt la începuturile acestei meserii?

Phane:

Nu cred că aș fi cel mai în măsură să dau sfaturi, momentan am niște proiecte care sper că se vor concretiza încet, încet – abia apoi pot începe să dau sfaturi. Pot recomanda beatmakerilor să nu-și vândă beaturile pe 50 de lei așa cum o fac pentru că nu ajung nicăieri, nici ei și nici piața. Eu oricum nu vând, nu mă deranjează asta, dar știu sigur că nu e o soluție bună din punct de vedere economic€“ și nici ca plan de carieră, pentru că riști să ai un portofoliu de care-ți va fi rușine mai târziu.

HHNews.RO: Crezi că beatmaking-ul are un viitor mare în România? În ce condiții s-ar putea dezvolta și mai mult, având în vedere că în prezent sunt câțiva reprezentanți destul de cunoscuți al acestei aripi din cultura hip-hop românească?

Phane:

NU are niciun viitor momentan. S-ar dezvolta de la sine dacă treaba ar fi privită ca un business și nu ca un hobby. S-ar dezvolta atunci când MC-ii s-ar responsabiliza mai mult prin a investi într-un album. S-ar dezvolta când beatmakerii s-ar întâlni în showcase-uri – „mulțumesc” pe calea asta tuturor celor care au făcut atâția bani de pe urma beatmakerilor, dar nu și-au rupt niciodată de la gură să le organizeze măcar un eveniment pe an în toți anii ăștia.

HHNews.RO: Cu cine te-ai bucurat să colaborezi, cu cine ai vrea sムcolaborezi pe viitor?

Phane:

Cu SEZ mă bucur să colaborez; și mereu am crezut că împreună cu el aș reuși să fac niște chestii foarte tari -€“ avem cam aceeași viziune și suntem amândoi de partea întunecată a repului 🙂 . Cu Praetor aș face un album întreg. Cu Keri și Rappy mi-aș dori mult să colaborez în viitor. În rest, gândurile mele sunt îndreptate către Vest.

HHNews.RO: Un cuvânt de încheiere pentru cei care îți urmăresc munca.

Phane:

Ascultați muzică și continuați să visați.

Autor: Florin Dumitru

Owner / Project Manager

Lasă un comentariu