Interviu Ibra @ HipHopNews.RO: „”Rap la negru” se va numi EP-ul solo care o să iasa, probabil, prin toamnă.”

Interviu realizat de Vlad Marina – HipHopNews.RO

HHNEWS.RO: Salutare, Ibra! Echipa HipHopNewsRO îți mulțumește pentru faptul că ai acceptat să ne acorzi acest interviu.

IBRA: Noroc!

HHNEWS.RO: Încă din începutul acestui interviu aș dori să ating subiectul principal în care ești și ai fost implicat în ultima perioadă. Este vorba despre noul tău material, „Ibracadabra„!

Când ai început să lucrezi la acest album, ce te-a motivat cel mai mult să-l realizezi și ce părere ai despre feedback-ul primit după aproximativ o lună de la lansarea acestuia?

IBRA: Banii și faima. Am dat lovitura. Mi-am luat casă, 2 mașini, mi-am băgat diamante în dinți, m-am umplut de bling-uri și urmează să apar în reclame la suc natural din chimicale și în filme alături de fete cu silicoane în buze. Din fericire m-am trezit din coșmarul ăsta și mi-am dat seama că încă trebuie să trag tare la munca pentru a-mi putea plăti facturile.

Lăsând caterinca la o parte, albumul a fost primit bine. Oamenii au răspuns pozitiv la piesele şi la dumele mele şi le-au dat mai departe. A fost descarcat de pe site, a fost ascultat şi pe Youtube, iar colecționarii au şi cumparat albumul în format fizic. În plus, mica noastră campanie pe Facebook cu cei ce au ascultat albumul se mișca destul de bine. Ca o concluzie pe tema asta, mereu e loc de mai bine.

HHNEWS.RO: Vorbește-ne un pic despre oamenii alături de care ai lucrat la material: producători, MC, oameni ce țin de partea grafică sau mix/master, inginerie de sunet etc. Se numără printre aceștia vreo colaborare mai specială, pe care să ți-o fi dorit de mai mult timp sau știu eu… o colaborare diferită?

IBRA: Deși am reuşit pe „Ibracadabra” câteva colaborări cu artişti pe care îi respect și cu a căror muzică am crescut (Carbon, Brugner, Byga, Praetor, SEZ) pentru mine, fiecare colaborare e specială. Apreciez toţi invitaţii de pe album, acesta fiind și motivul pentru care le-am propus colaborările. Au fost oamenii care au făcut ca ideile pieselor să fie valorificate la maximum și de aceea m-a bucurat mult când au raspuns afirmativ la „chemarea” mea. Toți cei importanți sunt menționați pe album, nu vreau să înșir acum o listă de nume, plus că trebuie să mai stârnim și curiozitatea oamenilor. Cert e că toți au avut partea lor de vină la albumul ăsta – oamenii de la mix-master, sunete adiționale și copertă, fiecare beatmaker, MC sau DJ, inginerul de sunet. Toți!

HHNEWS.RO: Am observat că albumul a fost pus imediat de către tine la download. Oamenii pot găsi „Ibracadabra” și în format fizic? Daca da, spune-ne cum!

IBRA: Avem de toate pentru toți: albumul se poate comanda accesând http://sasegrade.ro/comanda/, se poate asculta direct pe canalul meu de YouTube, http://www.youtube.com/ibraoficial sau se poate downloada gratuit, http://www.mediafire.com/download/juqw845w18uan8y/Ibra_-_Ibracadabra_(2014).rar.

HHNEWS.RO: Pe 29 iunie a avut loc și un concert de lansare al albumului. Cum a fost? Ești mulțumit de cum au reacționat ascultătorii la show-ul tău live?

IBRA: Știi și tu vorba aia: cine a avut plăcerea să vină, a venit. A fost OK. S-au cântat toate piesele de pe album, a fost agitație, cei prezenți au cântat cu noi și au sărit. Să fiu sincer, m-aș fi așteptat la o prezență mai mare, credeam că sunt mai mulți ascultători de rap în București. Noi ne-am simțit bine, și, judecând după reacțiile pozitive de la final, îmi place să cred că cine și-a petrecut duminica aia cu noi la concert s-a simțit la fel de bine.

HHNEWS.RO: Povestește-ne un pic despre cum ai ajuns să colaborezi cu Fu, MC-ul alături de care ai scos câteva piese foarte bune până acum. Există posibilitatea să aveți și vreun material oficial împreună?

IBRA: Sunt pe treabă cu Fu de peste 7 ani, interval de timp în care am lucrat la diferite proiecte. Există certitudinea că vom lucra la o combinaţie şmecheră împreună – ne-am pus pe treabă de ceva timp şi avem deja câteva bucăţi. Suntem amândoi foarte pretenţioşi şi perfecţionişti, dar se mişcă duma. Înca ne ţinem de treabă. Nu pot da un termen de finalizare al lucrărilor aferente proiectului în care ne-am angrenat însă, cu siguranţă, “Bagabonţi intelectuali“ o să fie în urechile oamenilor într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat.

HHNEWS.RO: „Vara Verde„, piesa lansată împreună cu Fu, Brugner și Byga a fost una care a beneficiat și de videoclip, aceasta fiind foarte bine primită de către public. Se mai pregătește vreun clip sau o colaborare neașteptată, așa cum a fost aceasta?

IBRA: Se pregătesc multe treburi interesante, dar până nu am produsul finit nu mă arunc să spun în ce ape mă scald. Cert e că nu o să fac mai clipuri la piesele de pe “Ibracadabra“, dar combinații inedite vor exista cu siguranță.

HHNEWS.RO: Am văzut că ești adeptul unui rap destul de diversificat, atât ca și sound, cât și ca ceea ce vrei să transmiți pe instrumentale. Aș vrea să știu dacă te simți mai bine în poziția MC-ului care abordează un subiect mai serios, cum ar fi piesa cu Carbon, „Marea Schimbare„, sau în ceea a MC-ului mai feelingos, menit să-ți dea o stare de bine, așa cum ai fost pe „Vara Verde” sau „Noi Suntem Lupii„?

IBRA: Mă simt bine pe orice track fac, indiferent de subiectul pe care îl abordez. Sunt schije din viaţa mea, întâmplări prin care am trecut şi sper că vor exista câţiva oameni care să prindă ceva din relatările mele. Cunosc oameni din toate categoriile sociale, am învăţat să plec urechea înainte să mă apuc să dau sfaturi sau să judec. Nu sunt stocat pe un singur film să merg cu el până în pânzele albe. Sunt un MC complex pentru ca sunt un om complex si mă adaptez. Dăcă nu te poţi adapta eşti halit!

HHNEWS.RO: Te-ai gândit să lansezi și un lanț de haine, așa cum am văzut și în rândul altor artiști? Ca de exemplu tricouri, șepci, hanorace șamd.

IBRA: Iese din calcul varianta asta, cel puţin pentru moment. Nu am resursele și mijloacele de promovare necesare pentru a putea ține în spate o astfel de combinație.

HHNEWS.RO: Este probabil ca în viitorul apropiat să începi înregistrările și planurile pentru un nou material solo? Sau este prematură o asemenea idee?

IBRA: Să zicem doar că, dacă aş vrea să scot un material nou, în cel mult o săptămână ar apărea pe YouTube. Am avut peste 30 de bucăţi trase pentru “Ibracadabra”, dar din păcate nu au fost gata toate la timp şi nu am mai putut să le pun pe album. Se mişcă greu treburile în rap şi prea mult nu poţi aştepta pe nimeni. Ce a fost gata a intrat, ce nu a fost gata poate va intra pe un viitor EP. Mă gândesc să fac o selecţie din piesele care nu au intrat pe albumul proaspăt lansat şi să aleg cele mai reprezentative filme. Le aranjez frumos şi le dau drumu. Totu’ la negru, fără prea mult tam-tam. Așa că, ”Rap la negru” se va numi EP-ul solo care o să iasa, probabil, prin toamnă.

HHNEWS.RO: Acum am o întrebare pentru tine ce se referă mai mult la o curiozitate personală. Având în vedere că ești un pasionat al fotbalului, numele tău de scenă și al ultimului album a fost inspirat din ceva ce ține de fotbalistul Zlatan Ibrahimovic? 🙂 Sau este vorba despre o simplă coincidență?

IBRA: Numele meu de scenă a fost ”inspirat” din prenumele meu, Ibrahim. E de fapt o prescuratre dată de puștii cu care hoinăream pe afară prin ’92, pe vremea când eram juma’ de om, fiindu-le mai ușor să ma strige așa. De atunci m-am pricopsit cu Ibra, apelativ pe care l-au folosit colegii de școală, bagabonții de la bloc, vecinii, colegii de facultate, și mai nou, și colegii de serviciu.
Aveam mai multe nume potrivite pentru album, printre care și “Ibracadabra”, evident inspirat din duma cu Ibrahimovic. Că tot suntem aici, Dare To Zlatan!

Numele albumului a venit de la sine în urma unor întâmplări. Momentul unu a fost când am arătat câteva piese unor cunoscuți, pe vremea când albumul era în “facere”, iar primul lor cuvânt a fost “Magic”. Al doilea “impuls” l-am primit de la Mistic când mi-a trimis partea lui pentru “Frați de proximitate”, iar printre shout-urile date acolo era și ăsta cu Ibracadabra.

Mi-am zis: ”Bă, deja sunt două ”surse” diferite care susțin ideea fără ca eu să le dau un indiciu. Clar ăsta e numele potrivit!” Și “Ibracadabra” a rămas.

HHNEWS.RO: Ce rap ascultă Ibra de obicei? Dă-ne câteva nume din România, dar desigur și de peste hotare. Dacă se poate recomandă-ne și niște materiale!

IBRA: Ascult tot ce prind, de la artişti foarte cunoscuți, până la oameni cu piese de până în 50 de view-uri pe YouTube, și aici nu mă refer doar la rap.

Recomandări (vorbind strict de rap): Wu-Tang Clan – Wu-Tang Forever, Nas – Stillmatic, Immortal Technique – Revolutionary Vol. 2, 2Pac – All Eyez on Me, Bad Meets Evil – Hell: The Sequel, Looptroop – The Struggle Continues, Phi Life Cypher – Millennium Metaphors, Nimeni Altu’ – Nopţi prea lungi, B.U.G. Mafia – De cartier, C.T.C. – Dificultăți tehnice, C.I.A. – Invazia, Zale – Chei verbale, Cedry2k – Alchimia Veninului, R.A.C.L.A. – DEXteritate, Pacha Man – Drumul Către Rastafari. Ajung? Data viitoare vin cu o listă mai lungă.

HHNEWS.RO: Îți mulțumim din nou pentru amabilitate! Dacă dorești să adaugi ceva la cele spuse mai sus, te invităm să o faci!

IBRA: Vă mulțumesc și eu pentru invitație. Ascultați ce vă face plăcere, dați mai departe tot ce vă gâdilă timpanele și susțineți artiștii preferați. Ah, și încă ceva. Dacă vă place ce am făcut până acum, rămâneți pe frecvență, căci urmează “Căcat bun” pentru toată lumea.

Autor: Florin Dumitru

Owner / Project Manager

Lasă un comentariu