Interviu Hardcore Hooligans: „ Dacă ai talent, ai tupeu, vrei să urci și faci ce-ți place, sigur ajungi undeva.”

* Articol scris de Alexandra Pătruțoiu

Pentru cei ce sunt familiarizați cu scene din 8 Mile, cu Street Heroes, festivalul românesc dedicat promovării culturii urbane, proiectul constănțean Hardcore Hooligans este menit să lanseze tinere talente, dar și să le promoveze pe cele actuale, într-un complex de beatbox, cypher și ODD, să ofere un viitor promițător hip-hop-ului local, pentru toți cei dornici de afirmare. Pe data de 12 ianuarie 2013, în urma seriei de evenimente cypher din Constanța, realizate de Radu Mihai și Denis Costache, fondatori ai comunității Arta Underground și a colaborării cu Robert Drăgoiu, graphic designer și freelancer, a luat naștere acest proiect. Prima ediție, din data de 1 februarie 2013 din Heaven’s Hell, sub numele Hardcore Hooligans a avut un succes de 60 de concurenți și 600 de persoane prezente în public, iar juriul ODD a fost format din Dodo, MC al KO Production, Junk din Paranoia 13 și Costy, coregraf principal al Diamonds Crew Constanța. Membrii echipei „Hardcore hooligans” sunt Radu Mihai sau Andu, așa cum îl știu prietenii, în vârstă de 15 ani, Denis Costache de 16 ani și Robert Drăgoiu,un grafician de 20 ani, uniți de o singură pasiune, aceea pentru hip-hop.

Alexandra Pătruțoiu. Ce este “ Arta underground “ ?

Radu: Arta Underground s-a format pe 24 Decembrie 2012. Prima dată am început sub numele „Susțineți mișcarea hip hop”. Au avut loc primele patru cyphere, cu battle-uri și beatbox. Ne-am gandit apoi să schimbăm numele pentru că prin gruparea din care făceam parte reprezentam pe toată lumea din Constanța, nu doar ceea ce făceam eu și Denis. Așa că ne-am gândit să formăm Arta Underground deoarece este cultura străzii, o poţi numi şi vocea poporului. Susţinem extinderea mişcării, promovarea talentelor în materie de hiphop. Încurajăm gândirea, dreptul la exprimare şi ” deschiderea minţii „. Transmitem un mesaj, prin muzică şi prin ” mâzgălitul ” pereţilor. De ajuns, vrem să ajungem departe. În primul rând, vrem să știe toată Constanța de noi, apoi poate toată țara, dar sunt ani de zile până acolo. Acum ne ocupăm de organizarea evenimentelor în Constanța. Eu sunt MC, iar Denis o să fie producător.

Denis: Momentan mă ocup de filmări, de editarea lor, învăț să fac beat-uri, iar până la sfârșitul verii vreau să termin cursurile de Dj.

A.P. Cât de greu v-a fost să porniți proiectul „Arta Underground” ?

Radu: Prima dată ne-am gândit că nu o să iasă absolut nimic și că o să fie o chestie între noi și am făcut un eveniment pe Facebook, primul eveniment în Poarta 6. Primeam foarte multe mesaje de genul: “ ce e chestia asta ? ce se întâmplă acolo ? “. Am explicat mai multor persoane și au fost în jur de 70-80 de oameni, iar totul s-a întâmplat în curtea școlii, deci nu aveam acoperiș sau așa ceva. Eram acolo cu mașina, puneam beat-urile și băgam.

Denis: Chestia frumoasă era că erau oameni la geamuri și puneau lasere și lumini.

Radu: Nebunie mare. Foarte greu nu a fost, pentru că lumea a fost interesată de ideea de a învia mișcarea asta în Constanța, pentru că sunt mulți care vor să se afirme. Următorul eveniment a fost după trei săptămâni, în Tomis Nord. Acolo s-a strâns foarte multă lume. Au venit băieții de la 2Haska, ne-au ajutat, au spus că au găsit un bar si apoi au organizat ei în Hangout Movement, în timp ce noi am luat o pauză pentru că am zis că dacă facem câte un eveniment din trei în trei săptămâni, lumea o să se plictisească. A fost ușor.

A.P. Radu, ai adus în discuție un amănunt interesant și anume învierea mișcării hip hop în Constanța. De ce crezi că a murit ?

Radu: Pentru că nu se mai promovează. Au rămas foarte puțini cei care mai ascultă rap. Artiștii au ajuns să se comercializeze pentru bani, pentru că nu se poațe trăi din muzică și din scris. Nu se mai scoate rap cu mesaj, care să transmită o idee, nu doar despre femei și bani ci un mesaj mult mai complex.

A.P. De unde a pornit colaborarea cu Robert ?

Radu: Nu ne-am gândit că o să ajungem la o colaborare, nici că o să ajungem la nivelul ăsta și mai ales atât de repede. Cu Robert ne-am întâlnit și am discutat despre cum ne putem ajuta reciproc. La început, asta era ideea, să ne ajutăm. Și după asta ne-am gândit să facem o colaborare. Pentru că noi puteam organiza evenimente, el putea să ne dea locația, ne ajuta cu afișele, cu reclama și ne-am gândit să încercăm. Așa a început colaborarea pe care sperăm să nu o mai terminăm.

Robert: Când a început seria aceasta de cyphere ad-hoc prin oraș, prin scări de bloc, curți de licee, ulterior în baruri, Andu administra o pagină numită „Susțineți Mișcarea Hip-Hop” aka SMHH, ce devenise o comunitate pentru toți începătorii ce voiau să-și formeze un nume în ale culturii hip-hop. Crescând cu o sete majoră pentru hip-hop și toate elementele ce-l compun și neavând vreodată șansa unui anturaj în care să prosper, ideea lor de a aduna lumea în numele mișcării hip-hop m-a atras instant. Inițial s-a vrut a fi o organizare cu totul diferită, total ruptă de ce face Andu, ulterior gândindu-ne la un parteneriat datorită avantajelor și lucrurilor mult mai bine puse la punct și mai „mărețe” ce le puteam realiza împreună.

A.P. Pentru cei ce nu cunosc proiectul vostru, el se numește Hardcore Hooligans. Spuneți-mi cum ati ales numele ?

Radu: Lumea consideră chestiile astea niște golăneli, huliganisme, băieți de cartier, din acest motiv am decis să ne luăm după lume: “ Hardcore Hooligans “. Toată lumea crede că tot ceea ce facem noi este să distrugem societatea. Atitudinea generală asupra celor care ascultă rap este că aceste persoane au un comportament în „afara legii”. Am întâlnit multe persoane care m-au întrebat ce muzică ascult, iar când le-am răspuns “ rap “, mi-au spus că sunt hooligan și că stiu doar să înjur. Într-adevăr, sunt mesaje pe care nu le poți transmite decât agresiv, chiar nu poți să fii calm.

A.P. Cum vi s-a părut reacția publicului constănțean în urma evenimentului pe care l-ați avut?

Denis: În primul rând, foarte ok, că am primit aplauze, a fost foarte ok. Chiar înainte să avem evenimentul, a fost un „hater”, să-i spun așa, care ne-a insultat și noi, frumos, i-am răspuns: „Care îți este problema?” și nu a mai răspuns. Eu am crezut că a fost un amic, pe care l-am înlăturat, pentru că nu ne era de folos, nu ne ajuta. A fost un public destul de bun spre deosebire de alt eveniment unde oamenii nu au fost receptivi.

Radu: Mie mi s-a parut extraordinar, deci extraordinar! S-a strâns o grămadă de lume și nu mă așteptam să fie atâția, să umplem clubul, pentru că la anumite concerte, la artiști mari, nu au fost atâția oameni. Atât la eveniment, cât și după, răspunsul a fost foarte ok, am primit multe multe laude și mult interes. Nici bine nu se terminase evenimentul și oamenii veneau la noi să ne întrebe dacă mai organizăm, în cât timp și dacă este chestia asta pentru totdeauna sau durează doar o lună. Publicul a fost foarte, foarte ok, cu lume bună, iar răspunsul mi s-a părut, așa cum am mai spus, extraordinar.

Robert: Evenimentul a fost foarte ok, nu mă așteptam să vină atât de multă lume și când am văzut că avem 600 de oameni doar din intrări, am spus „Wow!”. Ne așteptam ca lumea din Constanța să fie înfometată după afirmare, după evenimente, să vadă și altceva în afară de artiști cunoscuți. Un alt lucru care m-a uimit a fost numărul de concurenți, adică au fost 60 de participanți, majoritatea la cypher, mulți care probabil nu aveau anturaje în care să se exprime și au vrut să vină la noi, iar în ceea ce privește beatbox-ul, chiar am descoperit un talent, un puști de 12 ani, care de asemenea a și câștigat și a fost uimitor. Mai ales faptul că a improvizat foarte mult și a venit cu foarte puține minute pregătite de acasă. Singurul comentariu contra a fost că au fost mulți minori, atât participanți, cât și în public, dar atât. În rest, multe laude.

A.P. Aveți vreun proiect în derulare?

Robert: Deocamdată nu, dar ne gândim pe viitor, în urma ultimului eveniment, ce să mai facem, ce să nu mai facem, ce avem de îmbunătățit. Eu mă gândeam să ne extindem de la tricouri cu inscripția „Hardcore Hooligans”, la bandane și șepci și de asemenea, să avem concursuri de grafitti și poate break battle-uri. Ideea principală este că vrem să avem în Hardcore Hooligans toate elementele hip-hop-ului, să promovăm această cultură pe toate planurile.

A.P. Vi s-a întâmplat să nu vă ia lumea în serios din cauza vârstei voastre?

Radu: Am primit câteva mesaje pe Facebook. Că am 15 ani și de ce fac treaba asta, ce caut aici că sunt copil. Da, sunt copil, dar am organizat, am venit cu ideea, am muncit pentru treaba asta și sunt unii care au 20 și ceva de ani și nu fac nimic. Mulți spuneau de asemenea că e o copilărie și poate și eu spuneam la început la fel, dar s-a dovedit a fi mult mai mult decât atât.

Denis: Am un așa zis prieten care m-a întrebat de ce fac asta. Și i-am spus că fac asta pentru că îmi place și mi-a răspuns că nu o să ajung nicăieri, lucru care m-a demoralizat puțin, dar m-am repus repede pe picioare. După ultimul show al nostru, a venit la mine și mi-a spus că a ieșit super, m-a lăudat și i-am zis „bravo mie”. De asemenea, am întâlnit la un alt eveniment pe care l-am organizat, în aer liber de data aceasta, un grup de persoane care inițial ni s-au părut foarte dubioase, dar după ce am terminat evenimentul, au venit la noi și ne-au felicitat și ne-au spus că au mai încercat înainte niște băieți cu mulți ani mai mari decât noi și nu le-a ieșit, dar noi am reușit.

Robert: Eu am auzit că o să se profite de noi, pentru că suntem apăruți recent, nu știm exact despre ce este vorba, iar asta aud zilnic: că ăla e mai mare, că știe mai bine, că a mai facut asta, dar vârsta mea de 19 ani nu este una chiar așa de mică, la Denis și Radu au fost probleme mai mari.

Denis: Ideea este că dacă ai talent, ai tupeu, vrei să urci și faci ce-ți place, sigur ajungi undeva.

A.P. Ce artiști preferați aveți din lumea hip-hop-ului ? Există cineva anume cu care v-ați dori o colaborare cu proiectul „Hardcore Hooligans”?

Denis: Când mergeam la grătare, acum 4 ani, părinții mei ascultau Paraziții, dar eu habar nu aveam ce cântau și așa mai departe. Și pentru că nu aveam un stil muzical definit, am zis „hai să ascult hip-hop” și nu îmi găseam un artist favorit, îmi plăceau mulți, dar atât. Ombladon a ajuns să îmi placă foarte mult și îl am drept model pe Freakadadisk. Îmi doresc să ajung ca el. Am fost foarte uimit când l-am văzut cum face și ce face, dar mai e cale lungă. Ascult foarte mult 20CM, dar nu m-am gândit încă așa de departe la o colaborare cu vreun artist.

Radu: Ascult foarte mult Underman, Aforic, Specii, Deceneu, Getto Dacii, C.T.C, Vexxatu, Subcarpati, multe proiecte: SDST, M.o.s.s.a.d. Dar artistul meu preferat este Underman, neapărat. Este, pentru mine, cel mai complex mc din România. Are o dicție excelentă, un joc de cuvinte foarte bun, un mesaj care nu știu, te pune așa, pe gânduri. Mai este de asemenea Bean, care îmi place la nebunie în primul rând pentru că a înviat folclorul în România și merită statuie pentru ce a făcut, iar pentru mine e un geniu. Exprimă prin cuvinte foarte simple un mesaj foarte complex. Visul meu clar ar fi să ajung să cânt cu cei doi, ar fi … Wow! În ceea ce privește o colaborare, din toată inima l-aș aduce pe Doc, pentru a fi în juriu la battle. Zicea el într-un interviu când vorbea cu Aforic că ei la battle nu se înjurau, făceau show. Plus de asta, ar aduce și o publicitate pozitivă evenimentului.

Robert: La fel ca și ei,nu am un singur idol, am 4: îl am pe Cedry2k, Jay Z, Onyx și Method Man. Au făcut și încă fac istorie, cel puțin Jay Z este „the man”. A ajuns de la o chestie mică până la a avea cea mai mare avere din rap, are o mare capacitate de a influența și cui nu i-ar plăcea să fie ca el? Pentru o colaborare m-am gândit la Aforic, în primul rând să-l aduc în juriu pentru că are un trecut destul de solid în acest domeniu. A fost la multe concursuri de gen în finală, iar pe partea de artist care să susțină melodii, să întrețină atmosfera ar fi Cedry2k, neapărat. Pentru că acum că a avut concerte de retragere, cred că să îl vadă lumea pentru o oră ar fi genial. Nu am stat să mă gândesc foarte mult la treaba asta, dar în plan cam asta ar fi.

A.P. Unde vă pot găsi cei interesați de munca voastră ?

Robert: Cei interesați de grafică, logo-uri și design digital publicitar, mă pot găsi pe pagina de Facebook Dragoiu Robert’s Dope Pixels.

Denis: Pe paginile de Facebook Arta Underground, Hardcore Hooligans și pe canalul de youtube HardcoreHooligansCTA.

Autor: Florin Dumitru

Owner / Project Manager

Lasă un comentariu