Interviu Gani pentru HipHopNews.RO: „Ar fi frumos ca mai mulţi oameni chiar să îşi însuşească mesajele pe care le tot laudă la diverşi artişti”

Cum albumul Rimă Organizată se lasă așteptat, am decis s-o luăm puțin la întrebari pe Gani. Ce a ieșit poate fi citit mai jos. Lectură plăcută!

HHN.RO: Mulțumim că ai acceptat să vorbești cu noi.

Gani:

Mulțumesc și eu pentru invitație.

HHN.RO: Ce a făcut Gani în ultimul timp?

Gani:

În principal, a muncit. În ultimele luni am avut o perioadã foarte solicitantă, cu atât mai mult cu cât promovarea de la locul de muncă a coincis cu momentul definitivării ultimelor detalii ale albumului. Dar m-am descurcat până la urmă.

HHN.RO: Care au fost factorii ce te-au determinat sau ți-au demonstrat că se merită să faci muzică rap?

Gani:

În primul rând pasiunea pentru asta. Într-un freestyle lansat astă-vară chiar am un vers, Parcă am oglindă-n concerte – asta mă văd făcând!. Și chiar așa e. Îmi place enorm să scriu, să-mi storc creierii pe un instrumental ascultat obsesiv pe repeat ore întregi, ca la final să recitesc și să aștept cu nerăbdare ca și alții să asculte și să descopere subînțelesurile și jocurile de cuvinte din spatele mesajului. Mi-aș dori să pot face numai asta, pentru că e ceea ce mă împlinește și totodată cel mai eficient mod prin care pot transmite idei constructive unui număr mai mare de oameni.

HHN.RO: Ce a însemnat să fi fată în acest gen de muzică? A reprezentat un impediment sau din contră, un avantaj?

Gani:

Şi una şi alta. Am mai spus-o şi cu alte ocazii: ca fată, recunosc, m-am făcut remarcată poate mai uşor, pentru că există curiozitatea din partea publicului. Dar doar în primă instanţă, pentru că nu mi se pare normal să te bazezi exclusiv pe asta şi să nu întreţii pe o bază solidă interesul.

Pe de altă parte, de când am început să fac rap, publicul a trecut prin nişte schimbări de generaţii şi, implicit, de mentalitate. Dacă pe vremuri, adică prin 2004, eram încurajată de public la battle iar puţinele fete care activau în domeniu (nu numai ca MC, ci şi în breakdance sau graffiti) erau respectate pentru asta, în ultima perioadă am constatat o oarecare tendinţă de misoginism virtual, în special din partea unor puştani pe care cred că limba română e foarte supărată. Dar ăştia sunt neglijabili (sper totuşi că se vor da pe brazdă la un moment dat, ca indemnizaţiile pentru agricultori), eu oricum îmi văd de treabă în continuare, ceea ce ar trebui să facă oricine e cu adevărat pasionat de ceva. Apropo, a nu se înţelege greşit – nu sunt feministă, doar că nu-mi plac generalizările.

HHN.RO: Știm că în următoarea perioadă urmează să scoți un nou album. Ne poți împărtăși câteva detalii despre el?

Gani:

Din punct de vedere tehnic: nume – Rimă Organizată, nr. piese – 15. Enumerasem şi colaborările şi producătorii, dar am editat când am citit următoarea întrebare 🙂

Ştiu că sună oarecum paradoxal, dar e un album pe de o parte variat, prin prisma colaborărilor numeroase – în special pe partea de producţie – şi a subiectelor abordate, dar totodată unitar, deoarece toate piesele păstrează sound-ul anilor ’90, perioada mea preferată din rap. Totodată, mesajul transmis promovează cam aceleaşi valori, deşi prin abordări diferite.

M-am apucat să lucrez la el după ce am lansat primul EP, dar, fiind foarte mulţi oameni implicaţi, fiecare cu priorităţile şi timpul lor, a tot suferit amânări. Asta nu e neapărat un aspect negativ, pentru că între timp am refăcut, am tăiat de pe listă sau am adăugat piese. Urmează să apară în curând, fiind prefaţat de primul din cele 2 clipuri pe care le am în lucru.

HHN.RO: Ce colaborări vom putea să ascultăm pe album?

Gani:

Colaborări – ADN, Brugner, DJ Dox, DJ Nasa, DOC, Grigo, KaTaNa, Liry şi Suzi. Producţie – Esqu, ILLusionist, Kaen Shine, Krap, Nakata, Ripper, Sagace, SpoT, Subsemnatu, Tecko Starr, Vitreg şi Vlad Dobrescu.

HHN.RO: Când și unde o vom putea vedea pe Gani în concerte?

Gani:

Cel mai apropiat eveniment va fi pe 1 decembrie în The Push Club, în cadrul evenimentului MAREA UrNIRE, alături de Liry. Tot acolo vor mai cânta şi Dragonu, Mr. Levy, Karie, Morometzii, Bogdan de la El Negro, Pumn de Ţărână şi alţii şi îşi vor face apariţia şi Liviu Mihaiu de la Radio Guerrilla şi Oreste Teodorescu.

HHN.RO: Mulțumim pentru timpul acordat. Îți lăsăm ultimul cuvânt sperând că vrei să spui ceva ce, poate până acum nu ai avut ocazia să spui.

Gani:

Ar fi frumos ca mai mulţi oameni chiar să îşi însuşească mesajele pe care le tot laudă la diverşi artişti, poate chiar şi la mine. E cam dubios să-ţi exprimi respectul pentru artistul/piesa X, care promovează iubirea, unitatea şi întelegerea după ce în fraza anterioară tocmai ţi-ai băgat diverse organe în defuncţii celor care au o opinie diferită de a ta. Respectul reciproc ar trebui să ne caracterizeze pe toţi ca oameni, cu atât mai mult pe cei care obişnuiesc să încheie propoziţiile cu Pace!.

Autor: Florin Dumitru

Owner / Project Manager

Lasă un comentariu