Hip-Hop: Violență, droguri, decadență. Adevărat sau fals?

* Editorial scris de Gia Tudoran

Ești rapper adevărat? Trebuie să fii consumator de droguri, să te îmbraci larg și să fii împotriva societății, a autorităților, poliției și (de ce nu?) a lumii. Dacă nu te-ai lăsat de școală încă, o să te lași în curând. Ah, și nu uita, dacă încă ești la școală, trebuie să chiulești ca să fumezi și să bei în spatele liceului. Dacă ești băiat, ești ras în cap. Dacă ești fată, o arzi ca un băiat. Trebuie să fii „bagabont”, să îți placă berea și să fii misogin, clar. Trebuie să contribui la conturarea imaginii decadente a generației actuale, nu? Dacă înainte era moda „legalelor”, acum e „cool” să bagi haș, iarbă și prafuri. Cum, nu ești rebel? Nu te iei la bătaie din orice motiv? Nu urăști țiganii și cocalarii? Nu porți șepci trase peste ochi? Nu ești huligan? Nu furi? Nu vandalizezi? Păi, cum? Rușine să-ți fie că nu te încadrezi în stereotip.

Bun venit în lumea noastră, a celor care susțin Mișcarea. Nu, nu suntem cei descriși mai sus. Voi așa ne vedeți. Ne condamnați, ne judecați și ați creat stereotipul impecabil al unui ascultător de rap. Nu ascultați muzica pe care o trăim. Nici nu vreți. Aveți impresia că hip-hop-ul se învârte în jurul conceptelor „alcool, sex, droguri”. Vă place să vă dați cu părerea și să considerați că nu poți fi un om cult și să apreciezi rap-ul. Știați că există MC-i cu facultăți întregi în spate? Știați că acum se ascultă rap cu mesaj pozitiv, constructiv și chiar religios? Știați că ținta rap-ului este să creeze o schimbare, o evoluție și o îmbunătățire? Știați că MC-ii demni de apreciere sunt împotriva etnobotanicelor? Că sunt pasionați de literatură, de cultură, de istorie? Că vor să promoveze adevăratele valori? Că vor să schimbe mentalități? Se pare că nu.

Hip-Hop-ul reprezintă, mai întâi de toate, o cultură. Da, nu vorbim de cult, ci de cultură. Este o formă de cultură extrem de complexă, pornind de la muzică, la sport, la artă vizuală și Idei. Hip-hop-ul înseamnă expresivitate, înseamnă libertatea de a gândi, de a crea și de a te manifesta așa cum ești tu. Nu trebuie să fii un produs al societății și ai dreptul – garantat prin Constituție, de altfel – de a fi TU însuți și de a exprima ceea ce te reprezintă.

„Rappers spit rhymes that are mostly illegal, / MCs spit rhymes to uplift their people.” – KRS-One

Una dintre cele mai semnificative ramuri ale Mișcării este reprezentată de muzica rap. Cu originile în anii ’70 în cartierul newyorkez Bronx, muzica rap este centrată pe mesaj; textul, rimele și modalitatea de a „livra” (flow) conturează piesa și îi conferă un statut, din punct de vedere calitativ. Cele mai apreciate piese din cultura hip-hop nu sunt cele axate pe huliganism; lirica puternică, mesajul bine-definit și starea transmisă sunt elemente-cheie pentru o „bucată” puternică.

Așa cum am punctat înainte, cultura hip-hop este una cel puțin complexă; de aici rezultă și diversitatea muzicii. De la formele de gangster rap și ego rap, ajungem la rap social, politic, religios, emotiv… lista este infinită. Pe câte stări, idei și concepții există, pe atât vor exista mai multe stiluri de rap.

Mai mult decât atât, existe melodii cu scop comercial și altele pe stilul underground. Fie că sunt raw, melodioase, cu rime complexe sau rostite pe un instrumental grav/dansabil, scopul oricărei piese rap este să transmită. Un sentiment. O stare. O idee. O schimbare. Un mesaj. Da, mesajul reprezintă cel mai important element din rap.

„Let’s advance the Game.” – Lord Jamar

MC-ul menționat mai sus spunea într-o piesă, inclusă pe materialul „The 5% Album”, în 2006: „How many times can we rhyme about cars and chains? How many bricks can a nigga really sell? How many times can a nigga really go to jail? How many murders can you do on one album? Put them together, must of did about a thousand. I’m just saying, let’s change it up.” Rap-ul este despre evoluție. Arma MC-ilor este cuvântul. Au învățat să îl folosească.

În privința rap-ului autohton, foarte multe persoane – fie că sunt sau nu amatori ai genului – ar fi uimiți să asculte cu atenție ultimele produse de succes de pe piață. Pornind de la noul material Haarp Cord, „Vremurile din urmă”, la materialul solo semnat Cedry2k, „Clipa Schimbării”, „Catharsis” al lui Carbon și până la transformările sufletești din „Adio 47 Omul Vechi” (Dragonu’), „tendințele” în privința mesajelor din rap au început să abordeze o nouă direcție. Sufletul, (buna-)credință, natura, dragostea, regăsirea, introspecția și retrospecția sunt doar câteva motive omniprezente în ultimele piese de succes de pe piața românească de rap. Nu ați ascultat „Ultimul ceas”?, „Primăvara”?, „Nu mă pot opri din scris”? Puneți mâna pe albume. Ascultați-le. Savurați-le. Trăiți-le.

„Hip-hop saved my life.” – Lupe Fiasco

Degeaba există tentative de explicare a fenomenului; dacă nu îl trăiești pe pielea ta, niciodată nu îl vei înțelege. Nu ai cum să înțelegi hip-hop-ul dacă nu ai simțit vreodată bucuria de a asculta o piesă, nu doar să o auzi. Nu ai cum să-l înțelegi dacă nu ai răbdare să Asculți. Nu ai cum să-l înțelegi dacă nu îți pasă de lumea în care trăiești. Alocă-ți puțin timp și apasă „play”. Odată ce descoperi superba lume a hip-hop-ului, te vei îndrăgosti de esența ei. Dacă nu ai făcut-o până acum, te invit să îți faci curaj. Lasă prejudecățile și fii open-minded.

Nu o vei regreta.

Autor: Florin Dumitru

Owner / Project Manager

Lasă un comentariu