De ce nu ascultăm hip hop la radio?

Ombladon

Hip hop-ului românesc i-aș mai spune muzica grea de difuzat. Nu știu dacă voi prinde acea zi în care noile piese Cedry2k, Sișu Tudor sau Chimie (sunt doar exemple) vor fi lansate la radio-uri sau posturi de televiziune. Hai fie, unele videoclipuri mai sunt lansate la TV dupa ora 23:00. Mereu ne punem aceeași întrebare, de ce nu ascultăm hip hop la radio? Probabil noi oamenii nu suntem de acord cu libera exprimare sau muzica prin care spunem ce gândim, preferam ”high”, ”fire” și ”desire” sau aceeași monotonie veșnică, același ritm, versuri de prost gust, etc. Am înteles că nu se agreează mesajul vulgar, dar sunt foarte multe piese fără astfel de texte și degeaba. Sau da, mi s-a mai spus că rulează hip hop la radio, de ceva vreme rulează piesa celor de la BUG Mafia ”Să cânte trompetele”, dar asta nu înseamnă că ascultăm hip hop la radio.

Am stat și m-am gândit de foarte multe ori de ce Andra e mai bună ca Sișu Tudor? Sau cu ce ne impresionează mai mult Delia ca și Ombladon? Sunt doar câteva exemple ce mi-au venit instant, întrebarea în sine e importantă. Mereu am primit aceleași vechi răspunsuri și plictisitoare care încep cu ”Păi hip hop-ul e altfel, deci…”. Niciodată un motiv bine întemeiat care să mă lămurească de ce artistul Inna e mai cu coloană decât Nimeni Altu și ajunge la radio?

Cu ce vă facem rău dacă ne difuzați muzica? Iar ca o mică comparație, care pe care?!

Da, mamă! Sunt beată,
Pentru că altfel nu îl pot uita
Și n-am nevoie de iertarea ta,
Nu spune că n-ai fost și tu așa cândva. (Delia)

sau

Da, mamă! M-ai învățat să convietuiesc
Cu ceilalți, să învăț încet să iubesc.
M-ai hrănit, m-ai spălat și cu har dumnezeiesc ai clădit un soldat, de aia îți mulțumesc. (Cedry2k)

Nu am nimic cu Delia, versurile astea au înebunit puștoaicele de 12, ce se cred de 19, atât tot. Eu doar am vrut să vă arăt ceva, iar voi sper că ați înteles ideea.

Așa că m-am gândit să pun întrebarea aceasta la oameni implicați în muzică, ma mult sau ma puțin în hip hop pentru a face o comparație a răspunsurilor primite! Mulțumiri celor care s-au implicat în acest editorial realizat de HipHopNews!

Shurubel (Radio 21): Personal eu aș vrea să aud hip-hop pe radio, dar cu o selecție de piese care au substanță și păstrează în același timp un appeal mainstream. E o linie subțire care permite genului hip-hop să își mențină rolul educator și eliberator de exprimare, dar în același timp să fie atrăgător pentru mase, deci să se susțină financiar și să servească scopului radioului de a ajunge la cât mai mulți oameni. Mai simplu, aș lua doar cele mai complete creații de hip-hop.

Olix (Kiss FM): 1) Cred că majoritatea celor care fac hip-hop în România nu îl fac ca să fie difuzat la radio. Sunt multe piese hip-hop care nu sunt făcute pentru radio și aici nu mă refer la înjurături sau cuvinte vulgare, ci la felul în care e piesa. Un producător, atunci când face o piesă, o gândește ori pentru radio ori pentru net/youtube/album. 2) Dacă asculți atent există și ceva piese hip-hop în playlist-urile radiourilor de la noi, dar nu foarte mult 3) Radiourile mari sunt radiouri comerciale și difuzează muzică comercială (scuze cacofonia). La fel și hip-hop-ul, este și comercial și underground. Cei care fac hip-hop/rap comercial uneori ajung să fie difuzați și la radio. Totul ține de ei și de cei care se ocupă de ei și de promovarea lor.

Ana Moga (Kiss FM): Din punctul meu de vedere ascultăm hip hop la radio, puțin e drept, dar există. Majoritatea celor care produc genul, nu gândesc neaparat comercial, își doresc să rămână underground, dar se plâng că nu au concerte și nu sunt pe radio. Nici nu avem un radio de nișă pentru acest gen. Ar trebui ca cei care ascultă genul sau cei care produc hip hop să își dorească așa ceva și să ia o inițiativă. E o piață mică, cred eu, iar ca să câștigi bani cu un radio mic e foarte greu. Hip hop comercial, cu mesaj, fără înjurături a prins pe radio, avem destul de multe exemple …Maximilian, Grasu XXL, Guess Who etc. Așadar …avem hip hop la radio.

Daniel Lupu (Junky Size Events): În primul rând cred că ar trebui să încep prin a pune, si eu, o intrebare: ce fel de Hip-Hop nu ascultăm la radio? Pentru că dacă e sa fim realiști, am mai ascultat Hip-Hop pe posturile mari de radio. Puya, Guess Who, Maximilian și cine a mai reușit să pătrundă în undele FM, cântă Hip-Hop. Ca e un Hip-Hop mai puțin agresiv și, poate, mai melodic în special pe refren, tot Hip-Hop rămâne. Legat de Hip-Hop-ul ăsta rău și “încruntat”, cred că nu va avea loc pe radio, niciodată, din cauza a doua aspecte importante: limbajul licențios și mesajul transmis. Atâta timp cât va exista Consiliul Național al Audiovizualului, va fi imposibilă difuzarea materialelor audio ce conțin limbaj licențios sau a materialelor ce instigă la violență etc. Cei care au înțeles acest aspect, dintre artiștii români, au cam reușit să ajungă în FM, drept exemple îi puteți lua pe cei menționați anterior. Deși Hip-Hop-ul a luat naștere ca o muzica prin care să te poți exprima liber și să-ți poți spune nemulțumirile fără a fi cenzurat sau îngrădit în orice fel, în timp, a devenit o muzică de larg consum, mai ales în Statele Unite. La noi, Hip-Hop-ul încă este perceput ca o formă de protest în versuri, a cărei adepți sunt oameni mai puțin școliți, deși realitatea nu mai este astfel de ani buni. Deși se observă elemente ale culturii Hip-Hop până și în reclame ce au protagoniști grafferi sau b-boy, tind să cred că muzica Hip-Hop nu va deveni niciodata un “val muzical” în România. Însă cred cu tarie că vom auzi tot mai multe piese Hip-Hop “light” pe posturile de radio în anii ce urmează. Toate cele spuse sunt doar păreri personale.

Autor: Florin Dumitru

Owner / Project Manager

Lasă un comentariu