Cele mai bune 10 sesiuni live din Rap-ul românesc, în viziunea HipHopNews.RO!

Așa cum ne obișnuim cititorii, HipHopNews.RO este site-ul care întotdeauna aduce ceva nou și original. Ne place să căutăm și să scriem lucruri inedite, ca mai apoi acestea să fie promovate aici. „Cele mai bune 10 sesiuni live din Rap-ul românesc” este o idee de editorial semnată HHN, iar cele 10 live session-uri pot fi văzute în conținutul acestui articol alături de o scurtă descriere pentru fiecare în parte.

Sesiunile MC-ilor din studio au pornit desigur din SUA, ele încă fiind la modă acolo. Când cei mai mari rapperi din State mergeau în emisiuni ca Rap City, toți ascultătorii erau ațintiți la invitații pe care realizatori precum Big Tigger îi aveau la „minutele de aur ale unui MC”. Întotdeauna o piesă sau un freestyle interpretate la un live session sunt altceva. Tocmai din această cauză, americanii s-au gândit prin anii ’90 la filmarea acestora, fără niciun fel de modificare, totul întâmplându-se natural. Cu ajutorul acestei inspirații, sesiunile live și-au făcut loc în metehnele culturii Hip Hop. Chiar și în România, după anii 2000!

Cea mai importantă emisiune de la noi a fost Urban Groove, ea fiind regizată de veteranul Brugner și Dj Hefe. Au trecut prin echipă și alți oameni precum raku, dar emisiunea s-a stins brusc. Urban Groove a revenit anul acesta, dar se pare că doar cu interviuri, nu și clasicele sesiuni. Totuși, cât a rezistat pe TV și a avut invitați care „au rupt norma”, Urban Groove a reușit să strângă și ea câteva emisiuni memorabile. Majoritatea live-urilor din acest top au fost petrecute la Urban, dar trebuie menționat că live-ul lui Grasu XXL & Guess Who a fost filmat de Apropo.RO, axes a primit invitație din partea MHH, iar Kazi s-a descurcat individual.

10. La Familia (Sișu & Puya) @ Urban Groove

Imediat după ce Sișu a fost eliberat condiționat, așa cum zice și Puya la începutul live-ului, La Familia a vizitat Urban Groove-ul regizat de Brugner. Clasic emisiunii, după ce aceștia au oferit un interviu împărțit în 3 părți, Sișu & Puya au intrat în borcan și au interpretat „Tupeu De Borfaș„, dar „dirty version”.

9. axes @ MarphaHipHop

Înainte de a lansa primul LP solo, „Plecat Definitiv„, axes a început promovarea materialului prin live session-ul de la MHH. Piesa pe care a dat-o la sesiune se numește „Super Echilibrat„, ea fiind inclusă pe albumul lansat în anul 2010. Se poate observa o diferență foarte mare între interpretarea live și piesa înregistrată, puteți căuta piesa înregistrată și apoi să ascultați asta.

8. Raparta @ Urban Groove

Raparta este o trupă care a murit între timp, dar putem spune cu mâna pe inimă că aceștia au scris istorie în Rap-ul românesc. Bine, nu este chiar o trupă dispărută. Costel și Gnom s-au reunit alături de Celălalt, Heas și Dj Pilu în Ateliere De Creație, dar totuși Raparta reprezenta ceva special. Live-ul a avut loc la Urban Groove, iar pentru a evita interviul realizat de Brugner (deși și acesta este interesant), dați la minutul 2:50.

„La noi HH-ul nu e acolo pus, că de când cu viagra.. mai toți țin capu’ sus!”. E ce trebuie!

7. DOC @ Urban Groove

Prin intermediul acestui live session, DOC a anunțat că a renunțat la L. Și nu doar atât! Albumul SDSC a fost anunțat și el, sub formă de mixtape într-adevăr, dar live-ul a reprezentat clar ceva important în cariera membrului C.T.C. – începerea carierei solo. „Grav, Magic, Fin” a lovit la acel moment! Raz One la beat și un altfel de sound, o nouă eră. Un live care clar va rămâne întipărit în mintea ascultătorilor înrăiți Facem Records!

6. Grasu XXL & Guess Who @ Apropo.RO

Din acest top, live-ul lui Grasu și Guess are pe departe cele mai multe vizualizări și fără discuție sunt meritate. Cu peste 2 milioane de view-uri, membrii label-ului Okapi Sound au adaptat în acest live session o versiune neașteptată a pieselor „Maria Ioana” și „Flori Ilegale„. Poate nu este chiar neașteptată, având în vedere că cei doi fac referire la aceleași „fete”, dar ideea a fost un foarte tare! Na, cu florile ilegale Maria și Ioana la îndemână, vă recomandăm să vizionați din nou „this shit”.

5. Kazi Ploae – remake Gâții Mă-tii @ Studio

Kazimir a dat drumul pe internet unui live din studio chiar înaintea lansării celui de-al doilea album solo, „Hârtie De Împăturit Muntele„. Acesta a „scuipat” un remake al unei piese mai vechi – „Gâții Mă-tii” -. În orice caz, minutul de mai sus reprezintă ceva tipic lui Kazi, ceva clar ieșit din comun.

La modu’: „Ești OldSchool, vai, tu n-ai nici macar liceul terminat!”, nu?!

4. Cedry2k @ Urban Groove

Probabil că era de la sine faptul că Cedrea nu are cum să lipsească dintr-un asemenea top, dar live-ul din 2007 de la Urban Groove este probabil cel mai consistent dintre toate din aceste 10 live-uri. Cedry2k a scris două bucăți special pentru emisiunea lui Brugner, iar dume precum „Deci când vrei să-mi sugi pula, nu te jena (Jenna) ca Jameson”, nu prea mai poți auzi la mulți MC. Mai ales cei din ziua de azi. Cedry2k rămâne un clasic al HH-ului românesc!

*live-ul începe de la 3:40

3. C.T.C. (DOC, Deliric1, Vlad Dobrescu, Dj Paul) @ Urban Groove

La scurt timp după lansarea „monstrului muzical” „Dificultăți Tehnice„, C.T.C. au vizitat studio-ul Recreate pentru vestita emisiune Urban Groove. Cu peste 6 minute de freestyle-uri unice pe beat-uri ca și C.R.E.A.M., cei 3 MC ai trupei alături de Dj Paul, au rămas în memoria noastră cu versurile precum: „Joci șah contra 4 regi, cum să dai matu’?!?!” sau „..fals ca sânii lu’ Anda Adam..”, cea din urmă apărând după 8 ani de la acest live pe o piesă de pe mixtape-ul lui Deliric. C.T.C. pe viață!

2. Atacuri De Panică (Aforic, Dragonu’ AK47), ADN, Waspy (Mr.Tweaks) @ Urban Groove

Probabil că despre acest live s-a vorbit cel mai mult pe internet, în special pe forumurile, site-urile sau site-urile de socializare dedicate HipHop-ului. De ce? Ce auzi din partea lui ADN de la 3:40 este unul dintre cele mai elocvente și lirice freestyle-uri dintre toate cele 10 din articol. Apoi, băieții care ani la rând au fost printre cei mai buni la battle din țară, Aforic și Dragonu’ sau Atacuri De Panică, și-au făcut apariția și într-un live session. Nu în ultimul rând, producătorul Mr. Tweaks oferă și el un off the dome timp de câteva secunde și i-a ieșit bine.

1. Eqinox (Cedry2k & Carbon) @ Urban Groove

Cu un an înainte de celălalt live la care a fost prezent Cedry2k, acesta a venit tot la Urban Groove cu colegul de label și pe atunci și de trupă, Carbon. Eqinox a fost un proiect pe care cel puțin noi, îl regretăm cel mai mult dintre toate care s-au făcut sau ar fi trebui să se facă. Live-ul acesta și vreo 2 concerte sub egida Eqinox au fost singurele evenimente ce au avut loc în acest format. În orice caz, felul în care este interpretată „Anatomia Rimei” de cei doi aici este… ce trebuie să fie. Din păcate, pe internet nu a fost atât de vizionat acest videoclip, dar cu siguranță acum ești nevoit să-l vezi!

Vizionare, audiție și lectură plăcută!

Autor: Florin Dumitru

Owner / Project Manager

Lasă un comentariu